Sedan en månad tillbaka arbetar våra kära medmänniskor i Guinea med att iordningställa skolans andra byggnad inför nystart och utökning. Målet är dubbelt så stora lokaler som kan ta emot motsvarande 500 barn, en utplanad och fin skolgård, fungerande toaletter och en avgränsad gård. Skolmaterial till samtliga elever har köpts in i väntan på att användas. Ni kan se på bilderna hur arbetet fortskrider. Vår drinve projektledare Falaye Balde har igår öppnat dörrarna för 20 lärare för samtal och skriftligt prov. Skolledningen kommer efter övervägande att välja ut 10 av dessa att undervisa i Baobab School tillsvidare.

Vi är dock i dagsläget osäkra på när vi åter kan öppna upp dörrarna för skolan.

Hur stor är Ebolan i Guinea?

Skolstarten som egentligen skulle varit i September har blivit uppskjuten av Utbildningsministeriet gällande hela Guinea. När jag pratar med Falaye menar han att det är på grund av det kommande valet och ett det är någon sorts taktik inför detta. Tanken om att det kanske har med ebolan att göra har slagit honom med, men han har hittills inte upplevt eller sett någon med ebola.

Imorgon (Torsdag) har skolledningen blivit kallad till ett möte angående ebola och vad man kan göra för att skydda sig i en skolmiljö. Om man följer media, intervjuer med läkare och epedemiexperter är läget kritiskt, och man räknar med en dubbling av antalet smittade var 20 dag. Senaste siffrorna var att över 20.000 var smittade. Man räknar med att endast 30-50% av dem som får sjukdomen överlever.

Vad kan man göra?

Enligt samma källor ovan är det inte pengar som är problemet i kampen mot ebola. Tillräckligt med pengar har finansierats av olika länder däribland Sverige som bidragit med runt 135 miljoner kronor. Det stora problemet är att inte tillräckligt med personal kommer ner på plats i takt med att antalet sjuka ökar drastiskt. Mer personal behövs på plats!

Jag har pratat länge med Falaye angående allvaret i detta, men Falaye säger att han inte hört något i sin by eller i sitt område, och han verkar inte ta det alldeles för allvarligt. Han tycker även att det är konstigt att flygplan till och från flygplatsen flyter på som vanligt. Eller är det kanske sjukpersonal som är på väg?
Det vilar ovisshet i luften.
Vad är sanningen och hur illa är det?
Om ”experterna” har rätt, hur många 20-dagars perioder tar det innan antalet smittade dubblas per miljoner?
Hinner vi, om vi alla hjälps åt att hitta fler frivilliga att vårda och hindra spridning på plats?

Jag inbjuder er alla till att ta en liten undersökning själva i ämnet och bilda er en uppfattning om situationen. Tankar och kommentarer om detta är välkommet. Jag inväntar otåligt ny information från Falaye och från mötet imorgon. Han hälsar så gott till er alla och han är hoppfull och med stark tro om att det här ska gå vägen.

PS. Vi fortsätter insamlingen till utvecklingen av skolan, och vi behöver ert stöd för att kunna dra igång med så bra förutsättningar som möjligt.