PASSION ÖPPNAR SKOLA

Genom att föra samman våra egna stora intressen, musik och event har vi tillsammans skapat olika arrangemang inom musik och kultur för att med insamlade medel kunna hjälpa barn i extremt fattiga länder.

Vårt mest uppmärksammade event, Baobab Festival är ett exempel på just detta. En mångkulturell välgörenhetsfestival där varje individ eller grupp har bidragit med sin del och tid – allt ifrån artister och volontärer till kockar, clowner, dansare och konstnärer, till logistik, projektledning och organisation. Med alla gemensamma kunskaper, erfarenheter, nätverk och driv har vi tillsammans skapat vårt årliga arrangemang Baobab Festival, som i sin tur lett till grundandet och utvecklandet av Baobab School i Guinea Conakry. Skolan har idag 12 anställda lärare och ger 767 barn möjligheten till skolgång varje dag. Vi vill på detta sätt statuera ett exempel på att ALLA kan göra skillnad, och samtidigt så ett frö och en utmaning till andra att använda sin egen passion för att bidra till en bättre framtid för alla.

MÅNGA ELDSJÄLAR

Vi arbetar aktivt med att organisera olika events och kampanjer där vinsten går till att driva och utveckla Baobab School. På Positive Footsteps välkomnas volontärer inom många olika områden, där vi tar vara på varje individs intressen eller kunskaper för att aktivera på ett utvecklande sätt, både för individen och för våra arrangemang. Varje år engagerar sig ca 200 volontärer vid olika sammanhang.

DET BÖRJADE MED MUSIK

År 2004 åkte Rico Persson ner för första gången till Guinea Conakry, i syfte att lära sig mer om de livliga afrikanska rytmerna och dansen som har sitt ursprung från Västafrika. Den musikerfamilj han bodde hos delade med sig av sin halmmadrass, och tillsammans sov de 6 personer i deras lilla skjul, åt tillsammans, blev sjuka i malaria tillsammans, studerade musik, och blev med tiden väldigt nära vänner.

Här levde han halva året, för att sedan resa tillbaka till Marbella i Spanien, där han bodde halva året. Kontrasten var enorm. Det överflöd man möttes av väl tillbaka i Marbella satte igång många funderingar i huvudet på honom och insåg att han var tvungen att göra någonting. Vad visste han inte då.Tillsammans med personalen på det musikcafé han jobbade på satte de sig ner för att fundera på vad de kunde göra. För vad kunde de göra? De var ju bara ”vanliga personer”..De beslöt sig för att tömma kakburken, göra ett litet hål i locken, för att sedan lägga all dricks de fick in från serveringen. Detta skulle bli deras bidrag. Till vad visste de fortfarande inte. Innehållet i kakburken växte dock snabbt, och snart var den full med mynt. De började tänka på nästa steg.

Vännerna ringde runt till andra musikervänner i Marbella och organiserade en stödkoncert  där de själva uppträdde tillsammans med sina vänner. Detta evenemang fick namnet Baobab Festival. Denna afton samlades blygsamma 1.400 euro som följde med i strumplästen på väg ner mot Guinea ett par veckor senare.Väl i Guinea och  byn Coza där Rico bodde visade det sig att det stod en lokal ledig, det fanns ett antal utbildade lärare i byn, men ingen av dem hade något jobb eftersom att väldigt få hade råd att betala för skolgång. De beslutade sig för att hyra lokalen, anställa en av lärarna, och så började de måla, snickra skolbänkar och skaffa skolmaterial. Dörrarna till detta första klassrum öppnades i April 2007 med möjlighet för 20st barn att få ta del av grundskoleundervisning helt utan kostnad.

Tillbaka i Marbella blev detta mycket uppmärksammat. De hade under en enda kväll njutit av god musik, dans, mat och dryck, och på grund av detta kunde nu 20 barn i Afrika  få lov att gå i skolan! Artister från olika  håll började ringa för att kunna medverka med deras musik till nästa upplaga av eventet Baobab Festival, folk hörde av sig och vill vara delaktiga i projektet, både i organisation och som volontärer. Detta bidrog till att denna lilla konsert som vi kallade för Baobab Festival snart växte sig större. 2010 flyttade Rico till Malmö och tog med sig konceptet för att introducera här.
Med hjälp av utvecklingen av denna samt nya tillkomna aktörer och sponsorer i Sverige
har vi lyckats vidareutveckla skolan till 12 lärare, 12 klasser och 767 barn som idag kan få möjlighet till grundskola.