Bakgrund

Det hela började med musik. År 2004 åkte Rico Persson ner för första gången till Guinea Conakry, i syfte att lära sig mer om de livliga afrikanska rytmerna och dansen som har sitt ursprung från Västafrika. Den musikerfamilj han bodde hos delade med sig av sin halmmadrass, och tillsammans sov de 6 personer i deras lilla skjul, åt tillsammans, blev sjuka i malaria tillsammans, studerade musik, och blev med tiden väldigt nära vänner.

Här levde han halva året, för att sedan resa tillbaka till Marbella i Spanien, där han bodde halva året. Kontrasten var enorm. Det överflöd man möttes av väl tillbaka i Marbella satte igång många funderingar i huvudet på honom och insåg att han var tvungen att göra någonting. Vad visste han inte då.Tillsammans med personalen på det musikcafé han jobbade på satte de sig ner för att fundera på vad de kunde göra. För vad kunde de göra? De var ju bara ”vanliga personer”..De beslöt sig för att tömma kakburken, göra ett litet hål i locken, för att sedan lägga all dricks de fick in från serveringen. Detta skulle bli deras bidrag. Till vad visste de fortfarande inte. Innehållet i kakburken växte dock snabbt, och snart var den full med mynt. De började tänka på nästa steg.

Vännerna ringde runt till andra musikervänner i Marbella och organiserade en stödkoncert  där de själva uppträdde tillsammans med sina vänner. Detta evenemang fick namnet Baobab Festival. Denna afton samlades blygsamma 1.400 euro som följde med i strumplästen på väg ner mot Guinea ett par veckor senare.Väl i Guinea och  byn Coza där Rico bodde visade det sig att det stod en lokal ledig, det fanns ett antal utbildade lärare i byn, men ingen av dem hade något jobb eftersom att väldigt få hade råd att betala för skolgång. De beslutade sig för att hyra lokalen, anställa en av lärarna, och så började de måla, snickra skolbänkar och skaffa skolmaterial. Dörrarna till detta första klassrum öppnades i April 2007 med möjlighet för 20st barn att få ta del av grundskoleundervisning helt utan kostnad.

Tillbaka i Marbella blev detta mycket uppmärksammat. De hade under en enda kväll njutit av god musik, dans, mat och dryck, och på grund av detta kunde nu 20 barn i Afrika  få lov att gå i skolan! Artister från olika  håll började ringa för att kunna medverka med deras musik till nästa upplaga av eventet Baobab Festival, folk hörde av sig och vill vara delaktiga i projektet, både i organisation och som volontärer. Detta bidrog till att denna lilla konsert som vi kallade för Baobab Festival snart växte sig större, och med hjälp av denna har vi nu lyckats utveckla skolan till 12 lärare, 12 klasser och 624 barn som nu kan få möjlighet till grundskola.